0728001177 [email protected]

Stiati ca ciocolata, mai exact praful de cacao, reduce leziunile de la nivelul vaselor sanguine si previne boala Alzheimer, cunoscuta ca ”boala uitarii”?

Ciocolata continua sa ramana destinatia preferata a celor pofticiosi, care obisnuiesc sa se refugieze printre aromele ce-nsotesc acest aliment fascinant. Dar inainte de a fi caracterizata de savoare, ciocolata este considerata si un aliment sanatos, in special cand contine cacao intr-o concentratie ridicata. Nu vorbeste nimeni de excese, care la urma urmei fac rau indiferent daca este vorba despre obiceiurile comportamentale sau despre cele alimentare.

Dupa ce a fost incadrata cu succes in categoria alimentelor afrodisiace, ciocolata continua sa uimeasca o lume-ntreaga prin virtutile sale. Responsabila este pudra de cacao, ce nu inceteaza sa ne surprinda pe toti cu proprietatile benefice pentru sanatatea psihofizica.

Elementul principal al ciocolatei, cacao, continut in proportii variabile si bogat in antioxidanti (in special polifenoli), a devenit de altfel obiectul unor studii medicale ce i-au si confirmat beneficiile. O ciocolata de calitate ajuta la functionarea inimii si a intregului sistem cardiovascular.

Flavonoizii (substante care-i confera ciocolatei gustul amarui), recunoscuti pentru calitatile antioxidante, combat radicalii liberi si stimuleaza producerea unor enzime. Totodata, reusesc sa neutralizeze tendinta de coagulare a sangelui si, implicit, riscurile de tromboze venoase. Este vorba despre un proces pathologic, ce consta in formarea cheagurilor (trombi) in interiorul vaselor sanguine, ce au ca rezultat obstacolarea circulatiei arteriale sau venoase.

Raspunsul ne-a fost oferit de catre cercetatorii spitalului Mount Sinai din New York care au lucrat in colaborare cu universitatea japoneza Kanazawa. Acestia au dezvaluit ca un anumit tip de extract de cacao, ”Lavado”, ar putea deveni o solutie eficace care sa favorizeze reducerea leziunilor cerebrale cauzate de dementa.

Rezultatele au fost facute cunoscute prin intermediul publicatiei Journal of Alzheimer’s Disease. Potrivit profesorului in neurologie Giulio Maria Pasinetti, ce a fost si coordonatorul studiului, testele au demonstrat ca ”Lavado” impiedica si blocheaza deteriorarea progresiva a celulelor neuronale pe masura ce morbul lui Alzheimer sau dementa degenerativa evolueaza.

Mai exact, se pare ca extractul de cacao actioneaza inca dinainte ca primele simptome sa-si faca simtita prezenta in randul pacientilor considerati din categoria celor cu risc. Prin urmare, introducerea in dieta a unei cantitati potrivite de polifenoli precum extractul de cacao, impiedica avansarea degenerarii cerebrale si instaurarea dementei Alzheimer.