0728001177 [email protected]

Ni se intampla ca in mod inexplicabil, sa ne simtim aproape in fiecare clipa din arcul celor 24 de ore, obositi si vlaguiti de intreaga energie. Desi pana nu de mult eram persoane active, pline de viata, acum ne este tot mai greu sa ducem la bun sfarsit activitatile cotidiene, care alta data ni se pareau un fleac.

Atunci cand ne confruntam cu astfel de simptome, gandul ne poarta automat, spre o posibila viroza respiratorie sau o tulburare de alimentatie. Si totusi, dincolo de aparente, poate fi vorba despre mai mult de-atat, si anume despre sindromul de oboseala cronica.

Ce este sindromul de oboseala cronica?

Oboseala, ca parte integranta a vietii, este cea care ne atentioneaza ca trebuie sa ne oprim din rutina zilnica ori sa incetinim ritmul. In timp, acumularea acestei ”incarcaturi” apasatoare se poate croniciza. Insa pentru ca oboseala sa devina cronica si patologica, trebuie perceputa ca anormala si disproportionata in raport cu activitatile personale.

Sindromul de oboseala cronica sau CFS (Chronique Fatigue Syndrom) mai este cunoscut in literatura de specialitatea si cu denumirile de ME (Myalgic Encephalomyelitis), adica encefalomielita mialgica sau de SEID (Systemic Exertion Intolerance Disease).

Mai mult decat o stare fizica, CFS este o patologie in adevaratul sens al cuvantului. Numarandu-se printre asa-zisele boli ”moderne”, sindromul de oboseala cronica reprezinta o tulburare care de la o zi la alta, slabeste tot mai mult organismul si ne vlaguieste pana si de ultima farama de vitalitate.

Localizarea sa pe lista maladiilor propriu-zise, dateaza de la sfarsitul anilor 1980. Insa caracteristicile patologiei au fost stabilite abia in anul 1994. La acea data, un grup de oameni de stiinta, ca urmare a unor studii concrete, au redefinit tulburarea prezentata in amanunt cu cativa ani mai devreme.

Descrierea exacta a bolii, asa cum a ramas cunoscuta si in prezent, a fost mentionata in publicatia ”Annals of Internal Medicine”. Potrivit specialistilor, sindromul de oboseala cronica presupune o stare de epuizare constanta si prelungita in timp, care nu are nicio legatura cu intensitatea sau cu durata activitatilor de zi cu zi.

Tulburarea CFS nu trebuie confundata cu oboseala cronica, stare considerata doar un simptom recidivant ce caracterizeaza o categorie ampla de maladii, altele decat sindromul propriu-zis. Pe de alta parte, oboseala cronica apartine si tabloului simptomatic specific sindromului CFS.

Spre diferenta de oboseala obisnuita, ce poate fi remediata cu ajutorul catorva binemeritate ore de somn, patologia nu poate fi ameliorata sau tratata prin odihna. Patologia este caracterizata de senzatia inexplicabila de oboseala, imposibil de asociat unor cauze clare, specifice.

Cum arata tabloul simptomatic?

Din punct de vedere clinic, sindromul de oboseala cronica se diferentiaza de alte afectiuni asemanatoare, tocmai prin starea permanenta de ”sfarseala” psihica si fizica. Simptomul este asociat si cu altele, unele similare virozelor respiratorii.

Inainte de expunerea detaliata a tabloului clinic, este necesar sa stim ca fiecare individ reactioneaza in maniera proprie in fata maladiei si prin urmare, poate prezenta sau nu anumite simptome.

 1. Simptome similare gripei

Initial, pacientul acuza simptome usor de confundat cu prezentarea clinica a gripei sau a altor viroze respiratorii:

 • Dureri musculare (mialgie);
 • Dureri articulare (artralgie);
 • Faringita;
 • Somnolenta;
 • Frisoane;
 • Cefalee;

Ulterior, acestui tablou simptomatic i se adauga si alte semnale de alarma.

 1. Epuizare

Extenuarea fizica si mentala nu se datoreaza unor cauze explicabile, ci este permanenta sau in alte cazuri, recidiveaza frecvent. In consecinta, pacientul afectat nu mai reuseste sa-si duca la bun sfarsit activitatile cu care era obisnuit.

 1. Indispozitie

La pacientii cu CFS, exista posibilitatea ca rezistenta fizica si mentala sa aiba de suferit. Acestia se simt obositi si molesiti, stari ce le accentueaza indispozitia. Iar in ansamblu, le genereaza o stare generala destul de proasta.

 1. Oboseala excesiva dupa efort

Ca urmare a efortului depus, chiar cand acesta are o intensitate scazuta sau moderata, pacientii percep senzatii de oboseala si de suferinta fizica exagerate. Simultan, timpul de recuperare este foarte lent, depasind uneori 24 de ore.

 1. Tulburari de somn

La nivelul calitatii si / sau duratei somnului, se constata anumite carente. Somnul nu mai este reconfortant si relaxant. De asemeni, persoanele suspecte de CFS sufera de insomnie, intampinand dificultati sa-si regleze ritmul somn-veghe. Exceptie fac cei care din motive profesionale sunt nevoiti sa-si schimbe deseori perioadele de somn.

 1. Senzatii de durere

Pacientii acuza si senzatii de durere destul de puternice. Ca intensitate, perceptia este semnificativa si se poate manifesta la nivel muscular si osteoarticular. Uneori, durerea poate fi radianta, difuza sau / si poate ”migra” spre alte zone (cefalee).

 1. Tulburari neuro-cognitive

Subiectii pot trece prin stari de confuzie si de dezorientare, intampina dificultati de concentrare si incep sa-si piarda din memoria de scurta durata. Frecvent, au probleme de rationament si de elaborare a informatiilor sau pot manifesta tulburari de natura senzoriala. De asemeni, pot fi foarte sensibili la zgomote sau / si la lumina (fotofobie).

 1. Alte simptome
 • Greata, ameteli, aspect palid, disfunctii renale, palpitatii, dispnee;
 • Sindromul de intestin iritabil sau alte tulburari gastrointestinale;
 • Modificari de greutate, datorate lipsei apetitului sau apetitului exagerat;
 • Probleme de adaptabilitate si de relationare;
 • Sensibilitate la agenti chimici sau / si la medicamente;
 • Alergii si intolerante alimentare;
 • Transpiratii nocturne si frisoane;
 • Marirea limfonodulilor axilari si cervicali, etc.

Care sunt posibilele cauze determinante?

In ciuda catalogarii sale ca patologie, sindromul de oboseala cronica nu are cauze bine stabilite. Chiar si dupa doua decenii de cercetare, nu au fost identificate motivele care-i determina aparitia.

La unii pacienti, maladia se declanseaza in urma infectiilor de natura virala (viroze respiratorii sau infectii cu rotavirus, virusul responsabil de gastroenterita la copii). La altii, primele semne specifice apar ca urmare a infectiilor cu virusul Epstein-Barr, acelasi considerat responsabil si de mononucleoza infectioasa.

In alte situatii, pacientii afirma ca s-au imbolnavit dupa ce au trecut printr-o situatie de stres puternic, fizic sau / si psihologic (probleme familiare grave, interventii chirurgicale, alte traume psihosomatice).

Oamenii de stiinta speculeaza ca printre posibilele cauze raspunzatoare se numara, asadar:

 1. Agentii infectivi

Unele persoane manifesta primele simptome imediat dupa o infectie virala. Din acest motiv, cercetatorii au inceput sa-si puna intrebari daca microorganismele patogene (virusi, bacterii) sunt intr-adevar responsabile de declansarea maladiei.

Legatura dintre agentii infectivi si sindromul de oboseala cronica nu este o pura intamplare. In categoria virusilor ”suspecti” se regasesc inclusi: virusul Epstein-Barr, virusul herpetic (HSV), cel responsabil de rubeola, candida albicans (o ciuperca ce cauzeaza infectii) sau enterovirusi. Infectiile cu enterovirusi se manifesta de regula la nivel local (intestin, faringe, etc.).

2. Slabirea sistemului imunitar

In urma evaluarilor directe, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca raspunsuri concrete, care sa demonstreze corelatia dintre mecanismul de protectie al organismului (sistemul imunitar) si sindromul de obosela cronica.

Desi rezultatele nu au fost pe deplin convingatoare, s-a constatat ca la o parte dintre pacientii diagnosticati, sistemul imunitar dadea semne de o oarecare ”slabiciune”. Se pare ca intr-o oarecare masura, la baza CFS, se afla functionarea deficitara a sistemului imunitar, ce trebuie compensata prin stimularea imunitatii.

3. Dezechilibre hormonale

O buna parte dintre persoanele afectate de sindromul de oboseala cronica, prezinta valori anormale in activitatea axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenal (HPA). Este vorba despre o axa neuroendocrina controlata de stres si de anxietate, ce afecteaza sinteza glucorticoizilor (hormonii glandei corticosuprarenale) si ritmul circadian (ceasul biologic).

Astfel de modificari altereaza eliberarea unor hormoni (cortizol, corticotropina) responsabili de buna functionare a sistemului imunitar. Dezechilibrele hormonale pot influenta nu doar dereglarea mecanismelor de aparare, ci si aparitia anomaliilor la nivelul celorlalte sisteme din organism.

4. Probleme de natura psihologica

Unele tulburari psihice (anxietatea, nervozismul, starile depresive, anorexia, etc.) pot reduce din energie si vitalitate. Si tot sindromul de oboseala cronica mai poate fi provocat si de stresul de la serviciu (programul incarcat, plata necorespunzatoare, lipsa satisfactiei profesionale, turele de noapte, teama de a ramane fara un loc de munca, etc.).

Multi pacienti dintre cei care experimenteaza neplacerile tulburarii CFS, recunosc ca in perioada anterioara diagnosticarii, au trecut prin diverse momente de stres si traume psihoemotionale. Insa medicii specialisti trebuie inca sa clarifice corelatia dintre astfel de situatii si declansarea primelor simptome ale maladiei.

5. Tulburari de alimentatie

Inca nu exista dovezi stiintifice concludente in masura sa ateste ca deficitul de nutrienti poate cauza sindromul de oboseala cronica. Cu toate acestea, dietele dezechilibrate creeaza predispozitia catre anumite patologii, printre care si CFS.

In proportie majoritara, subiectii diagnosticati au probleme digestive sau de metabolism. Spre exemplu, consumul exagerat de carbohidrati rafinati favorizeaza cresterea glicemiei si prolifererea agentilor patogeni. In consecinta, mecanismele pot cauza diverse procese inflamatorii sau pot duce la imunosupresie (diminuarea capacitatii sistemului imunitar de a combate maladiile).

Intr-o postare urmatoare, vom descoperi mai multe despre aceasta tulburare destul de controversata, care diverse decenii a fost prea putin luata in serios, pana si de catre personalul medical.

Surse:

http://www.cdc.gov/cfs/general/index.html

http://www.medicinenet.com/chronic_fatigue_syndrome/article.htm

http://www.webmd.com/chronic-fatigue-syndrome/

http://www.everydayhealth.com/chronic-fatigue-syndrome/chronic-fatigue-syndrome-basics.aspx

http://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome#Overview1

http://it.wikipedia.org/wiki/Sindrome_da_fatica_cronica