0728001177 [email protected]

Toata lumea vorbeste despre alergiile alimentare. In continuare, iti vom explica miturile si adevarurile despre acestea.

Mituri:

Alergia alimentara este foarte comuna

Multe persoane iti vor spune ca se confrunta cu o alergie alimentara cand, de fapt, este vorba doar despre o intoleranta.  In realitate, o persoana din 20 va dezvolta o alergie alimentara – de cele mai multe ori, doar temporar – si una din 100 se va confrunta cu acea alergie pe durata intregii vieti. De obicei, alergia reprezinta o problema pentru bebelusi si copii, afectand 6-8% dintre acestia, si manifestandu-se cel mai frecvent sub forma de eczema (eruptie trecatoare pe piele).

Daca esti alergic/a la un aliment, atunci vei fi alergic/a la mai multe produse

Copiii sunt, de obicei, alergici la doua, trei sau mai multe tipuri de alimente. Cei mai multi isi revin in jurul varstei de patru ani. Deci, daca esti un adult care reactioneaza la mai multe tipuri de alimente, cel mai probabil suferi de o intoleranta.

Alergia este o forma extrema de intoleranta

Nu este adevarat. Alergiile la alimente, polen, acarieni si intepaturi de insecte sunt provocate de catre stimularea sistemului imunitar de a forma anticorpi in fluxul de sange si tesuturi. Alergiile pot fi detectate prin teste de sange. Cand prezinti simptome care nu implica sistemul imunitar, expertii afirma ca ai doar o intoleranta. Cauzele fiziologice sunt de multe ori necunoscute si nu pot fi detectate prin teste de alergii. Persoanele cu intoleranta pot, de obicei, tolera o cantitate mica din alimentul problematic, in timp ce o persoana alergica trebuie sa evite acel aliment in totalitate.

Alimentele organice sunt non-alergice

Nu pesticidele sau aditivii sunt cauza alergiilor alimentare, cat mai degraba proteinele din alimente. Deci, limitandu-ti dieta la alimente organice nu vei avea nicio garantie ca vei evita alergiile alimentare. Un ou ramane tot un ou, chiar daca este bio. Sistemul imunitar recunoaste proteinele ca pe un potential factor de agresiune, chiar si in cantitati foarte mici.

Alergia la grau este in crestere

Alergia la grau este relativ rara, aceasta manifestandu-se rareori dupa perioada copilariei, iar reactiile sunt, in general, blande. Cele mai multe dintre persoanele care evita produsele pe baza de grau si glutenul au de fapt o intoleranta la aceste alimente, nu o alergie. In cazul celor care sufera de boala celiaca, glutenul irita mucoasa intestinului, aceasta afectiune fiind ereditara. Analizele de sange sunt disponibile, iar pentru un diagnostic clar este necesara o biopsie a intestinului subtire. Tratarea bolii celiace implica aderarea la o dieta fara gluten pe durata intregii vieti, pentru a proteja intestinul.

Colorantii alimentari provoaca alergii

Aditivii chimici folositi in procesarea alimentelor, precum colorantii, aromele si conservantii pot provoca iritatii pe piele si la nivel intestinal. Totusi, diagnosticarea este dificila, presupunand eliminarea pe rand a compusilor chimici pentru gasirea adevaratului vinovat.

Alergiile sunt provocate de catre un sistem imunitar slab

Alergia este o reactive exagerata a sistemului imunitar la substante care, in mod normal, nu reprezinta o forma de agresiune. Sistemul imunitar se activeaza prin eliberarea in sange a unor substante care cauzeaza disconfortul asociat unei reactii alergice. Nu te gandi sa apelezi la suplimente destinate stimularii sistemului imunitar deoarece nu-ti vor fi de niciun folos.

 

Alergiile nu constituie un motiv de ingrijorare

Unele forme de alergie la alimente, medicamente sau intepaturi de insecte iti pot pune viata in pericol. Formele alergice mai usoare se pot manifesta prin simptome neplacute cum ar fi colica, diaree, iritatii la nivelul gurii, urticarie sau eczeme. De asemenea, starile febrile iti pot afecta somnul si te poti confrunta cu oboseala, irascibilitate si dificultati de concentrare.

Cele mai comune alergii sunt cele la nuci

Desi alergiile la arahide sunt tot mai frecvente, copiii pot fi alergici la o varietate de alimente, cum ar fi ouale, laptele, soia, graul, fructele de mare, arahidele, nucile si susanul. Oul este cel mai frecvent factor cu potential alergenic, dar nucile sunt asociate cu reactii mai severe. Chiar si cele mai mici cantitati poate provoca o reactie, de obicei la doar cateva minute de la ingerare. Cei mai multi dintre copii dezvolta alergii alimentare pana la varsta de patru ani, dar alergiile la alune si fructe de mare au tendinta de a persista si la varsta adulta.

 

Adevaruri:

Intoleranta la lactate este comuna in cazul adultilor

Cei mai multi copii dezvolta o alergie la lactate dar, cu timpul, pot reintroduce aceste produse in dieta. Totusi, unii copii si adulti prezinta simptome care pot fi atribuite intolerantei la lactate, intoleranta cauzata de catre lactoza, un zahar ce se regaseste in laptele tuturor mamiferelor, inclusiv in laptele matern. Intestinul uman este captusit cu lactaza, o enzima care dizolva lactoza. Cand cantitatea de lactaza scade, intestinul nu poate digera laptele si poate provoaca disconfort si diaree. Ocazional, intoleranta la lactoza cauzeaza dureri musculare, migrene, stari de oboseala si constipatie. O criza de gastroenterita poate lipsi temporar intestinul de lactaza, ceea ce cauzeaza aparitia intolerantei la lactoza timp de cateva saptamani dupa aceea.

Incidenta cazurile de alergii este in crestere

In ultimii 25 de ani s-a remarcat aproape o dublare a incidentei cazurilor de alergii. Acarienii, polenul, alimentele, parul de animale si intepaturile de insecte pot cauza reactii alergice. In cazul copiilor foarte mici, alimentatia este cel mai comun factor cauzator de reactii alergice severe. S-a constatat o crestere dramatica a alergiilor la arahide, fiind afectati un copil din 50 si un adult din 200. Medicii si cercetatorii nu sunt siguri care ar putea fi explicatia.

Cele mai multe dintre alergii nu pot fi vindecate

Desi imunoterapia prin injectii sau medicamente cu administrare orala este disponibila pentru astm, caz in care simptomele sunt severe si dificil de tratat, acest tratament nu se poate aplica in cazul alergiilor alimentare. Alergia alimentara poate fi tinuta sub control doar prin evitarea in totalitate a alimentelor cu potential alergenic. Perioada de pana la doi ani este importanta pentru dezvoltarea sistemului imunitar si o oportunitate de a reduce riscul de aparitie a alergiilor la maturitate. Daca alergia este ereditara, incearca sa intarzii introducerea in dieta a alimentelor cu potential alergenic si mentine un stil de viata in care sa eviti nucile si fructele de mare in primii ani de viata ai copilului.