0728001177 [email protected]

Inca din vremurile in care produsele farmaceutice sau suplimentele alimentare, asa cum le cunoastem cu totii, nu existau, mierea a fost considerata un adevarat medicament. Privita drept ”hrana a zeilor”, milenii la rand, a fost intrebuintata de catre popoarele antice tocmai datorita proprietatilor si beneficiilor infinite pe care ni le ofera.

Caracteristici particulare ale mierii de albine

Studiile stiintifice efectuate in ultimii ani, au reusit sa confirme eficacitatea fiecarei picaturi de miere. Beneficiile furnizate sunt la fel de numeroase si de variate ca ocaziile in care ne putem bucura de aromele si de savoarea ei.

In particular, mierea era si este cunoscuta pentru calitatile sale nutritionale, cosmetice si terapeutice. Utilitatea ii este dovedita in special in curele de prevenire si tratare a unor afectiuni sau tulburari ale starii de sanatate.

Dintre toate substantele dulci, mierea ramane singura ce-si datoreaza ”virtutile” in exclusivitate, naturii. Conditia este ca inainte sa ne ajunga pe masa, sa nu treaca prin niciun tip de prelucrare industriala, ce ar putea distruge nutrientii necesari pentru bunastarea organismului.

Insa cel mai mare avantaj al sau il reprezinta capacitatea de a-i furniza organismului doar calorii benefice. Acesta este si motivul pentru care poate fi consumata si de persoanele aflate ”in suferinta” sau de catre atletii atenti la diete si la numarul de calorii.

Beneficii si proprietati terapeutice

a. Proprietati curative

Tratarea cu miere, in special in pragul anotimpului rece, pare sa fie unul dintre cele mai tolerate, placute si totodata eficiente remedii naturiste. Printre proprietatile sale curative se numara cele antibiotice, antiinflamatoare, antioxidante si antibacteriene:

  • Actiune hepatoprotectoare. Mierea favorizeaza dezintoxicarea si depurarea ficatului, dovedindu-se un valoros hepatoprotector;
  • Pansament gastric. Garanteaza mecanismele de aparare ale aparatului digestiv impotriva hiperaciditatii gastrice;
  • Efect decongestionant. Intervine in decongestionarea si eliberarea cailor respiratorii superioare de mucozitati;
  • Calmant pentru tuse. Mierea poate fi considerata un substitut eficace al siropului de tuse;
  • Actiune antiinflamatoare. Datorita actiunii sale antiinflamatoare, mierea combate iritatiile si durerile de gat;
  • Efect antioxidant. Bogata in polifenoli, mierea ajuta la protejarea organismului de actiunea radicalilor liberi.

b. Proprietati nutritionale

Spre deosebire de zahar, mierea le daruieste consumatorilor importante proprietati nutritionale naturale:

  • Favorizeaza asimilarea sarurilor minerale esentiale in procesul de crestere (calciu, magneziu);
  • Imbunatateste tranzitul intestinal, iar in caz de constipatie, actioneaza ca un laxativ usor;
  • Echilibreaza flora bacteriana prezenta in intestin si combate procesele de fermentatie.

c. Proprietati dermatocosmetice

Cercetarile stiintifice au demonstrat efectele pe care le are mierea in aplicarile topice, in caz de:

  • Leziuni si arsuri. Mierea actioneaza ca un antibiotic, reusind sa dezinfecteze leziunile cutanate;
  • Acnee. Ajuta la tratarea starilor inflamatorii cauzate de infectarea foliculilor pielii;
  • Muscaturi de tantari. Cu puternice efecte antiinflamatoare, atenueaza iritatiile epidermice si pruritul;
  • Piele uscata. Datorita actiunii emoliente, amestecata cu cateva picaturi de ulei, ajuta la hidratarea pielii si a parului.

Recomandari utile

Mierea este bogata in fructoza, iar pentru a o asimila nu este nevoie de actiunea insulinei. Se recomanda asadar si diabeticilor, dar in cantitati moderate. Insa cu toate ca este mai putin nociva decat zaharul, se interzice consumul de catre diabeticii cu glicemia foarte ridicata.

Procesul de cristalizare poate fi considerat un fel de parametru pentru evaluarea calitatii mierii. O miere pura, naturala 100 %, va trece mereu prin acest proces de cristalizare sau de zaharificare. Pentru diluarea ei, este suficienta cufundarea borcanului intr-un bol cu apa calda. Pentru a nu-i diminua din proprietati, temperatura apei trebuie sa aiba cel mult 45 de grade Celsius. Descopera produse apicole naturale.