0728001177 [email protected]

Osteoporoza este o maladie comuna ce cauzeaza fragilitatea oaselor, care le randul sau poate fi responsabila de fracturarea femurului, a bazinului sau a incheieturii, chiar si dupa o simpla cazatura.

Foarte raspandita, in special in cazul populatiei feminine (femeile sunt predispuse osteoporozei, fiind ”candidatii” perfecti pentru pierderea densitatii osoase), osteoporoza are ca principal factor de risc carenta de calciu. O astfel de carenta creste riscul fracturilor osoase.

Dar patologia nu depinde doar de aportul deficitar de calciu prin alimentatie. Un important factor de risc este si deficitul de vitamina D, responsabila de fixarea calciului in oase, carenta ce pune in pericol sanatatea aparatului osos.

Se pare, asadar, ca aportul corect de calciu este insuficient pentru prevenirea osteoporozei. De ajutor in protejarea oaselor este si expunerea la razele soarelui, tocmai pentru ca acestea stimuleaza organismul sa sintetizeze in mod natural vitamina D.

Care sunt urmarile carentei de vitamina D?

Vitamina D este un compus ce poate fi asimilat prin alimentatie sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Dar pentru a fi sintetizata in mod natural, are nevoie de lumina naturala, mai exact de razele solare.

Hipovitaminoza D (insuficienta de vitamina D ce sta la baza unor patologii functionale sau organice) reprezinta una dintre cauzele slabirii oaselor. Potrivit expertilor de la SIOMMMS (Societatea Italiana de Osteoporoza, Metabolism Mineral si Maladii ale Scheletului), aceasta carenta se numara printre principalii factori de risc responsabili de fracturi si osteoporoza.

Concentratia redusa de vitamina D din organism este asociata in principal cu boli ale scheletului osos. Nutrientul este esential pentru intarirea osoasa, dar si pentru functiile neuromusculare si metabolice. Deficitul mai poate avea legatura si cu diverse alte tulburari, una dintre acestea fiind chiar si o forma de schizofrenie.

Cum se poate combate carenta de vitamina D si totodata osteoporoza?

Specialistii SIOMMMS au asigurat populatia ca o ”baie” de soare de circa 20 de minute zilnic, 5 zile pe saptamana, contribuie la sanatatea oaselor. Si ce ocazie ar fi mai potrivita decat anotimpul vacantelor si al concediilor?

”Reteta” recomandata pentru remedierea carentelor de vitamina D si prevenirea osteoporozei, este alimentatia bogata in calciu, completata de expunerea cu regularitate la razele UV, capabile sa incurajeze organismul sa produca aceasta pretioasa vitamina.

Sa nu uitam insa de precautiile obisnuite. Este indicat sa tinem cont de programul recomandat de plaja, evitand orele in care radiatiile UV ne fac mai mult rau decat bine.

Si cum capacitatea fiecaruia de a se bronza depinde de fototipul de piele, mai trebuie sa aplicam un factor de protectie potrivit fototipului pe care-l avem. Fototipul nu este altceva decat clasificarea data de medicii dermatologi, in masura sa determine cantitatea de melanina prezenta in piele, dar si calitatea acesteia in conditiile expunerii normale la razele UV.