0728001177 [email protected]

Daca e vara, vara sa fie si in meniul de zi cu zi! Vara cu fructe apetisante ce coloreaza tarabele, rafturile aprozarelor si chiar mesele noastre… Iar dintre toate deliciile, pentru voi, am ales pepenele rosu (lubenita), fructul racoritor, simbol al verii, pe care-l iubim cu totii (poate nu singurul).

Iata cateva retete delicioase si in acelasi timp sanatoase, pe care le puteti servi ca gustare in zilele si serile fierbinti:

Piure racoritor de pepene rosu si fructe rosii

Pentru preparare, avem nevoie de circa 700 de grame de miez de pepene rosu, din care nu vom inlatura samburii (semintele sunt bogate in saruri minerale, proteine, vitamine din grupul B si acizi grasi esentiali).

Daca dispunem si de alte fructe rosii precum capsunile (50 grame) si zmeura (100 grame), este si mai bine. Astfel, vom adauga si mai multa savoare retetei cu pepene rosu. Iar in completare, mai avem nevoie de inca 50 grame de ciocolata amaruie si de 4 cuburi de gheata (sau 4 linguri).

Mai intai, vom taia miezul de pepene rosu in bucati, pe care le vom aseza intr-un recipient termorezistent. Adaugam si restul fructelor rosii, dupa care le vom conserva in congelator pentru cateva zeci de minute.

Intre timp, vom ”prelucra” si ciocolata amaruie. Folosind o razatoare, vom transforma tableta de ciocolata in fasii mai marunte sau granule, pe care le vom pune, de asemeni, la congelator, eventual infasurate intr-o coala de staniol.

Ulterior, cu ajutorul unui blender, vom amesteca timp de cateva minute fructele racite si bucatile / cuburile de gheata. Peste compozitia obtinuta vom presara fulgii de ciocolata congelati si o vom servi imediat in cupe precum cele pentru inghetata.

Cocktail analcolic de pepene rosu cu lamaie

La pregatirea acestei delicioase retete, avem nevoie de 1 kilogram de miez, din care nu vom renunta la seminte, de sucul proaspat stors al unei lamai si de cateva furnzulite de menta. Asa cum era de asteptat, nu va lipsi nici gheata, cateva cubulete fiind mai mult decat suficiente.

Din nou, ne vom ”inarma” cu un recipient termorezistent, in care vom aseza pepenele rosu, taiat bucatele. Peste miez, vom adauga sucul de lamaie, dupa care, vom amesteca cu grija, astfel incat sa-l distribuim cat mai uniform.

Inainte de a pune recipientul in congelator, unde il vom lasa cel putin 60 de minute, il vom acoperi cu un capac sau cu folie transparenta (folie alimentara). Odata expirat timpul, trecem toata compozitia prin blender, pana ce va capata o consistenta destul de lichida.

Pentru servire, vom aseza amestecul intr-o carafa sau direct in pahare, in care vom adauga cubuletele de gheata. Bautura obtinuta o putem servi ca atare sau ”ornata” cu frunzulite de menta.

Supa rece de pepene rosu, pepene galben si pere

Pentru inceput, ne vom procura cateva dintre cele mai ”populare” fructe ale verii: pepene rosu (cel putin 1 kilogram de miez), pepene galben (un fruct bine copt) si 6-8 pere de marime medie. Este recomandat sa le consumam, tocmai pentru ca sunt bogate in apa si in saruri minerale.

Optional, ne mai trebuie inca vreo 6 frunzulite proaspete de menta.

Ajutandu-ne de o lingurita precum cele pentru inghetata (in forma de cupa), vom scobi pe rand, miezul de pepene rosu, de pepene galben si de pere. In prealabil, este indicat sa inlaturam semintele de la pepenele rosu si galben.

Miezul ramas, facut mai intai bucati, il vom marunti cu ajutorul unui blender, pana ce vom avea o compozitie de consistenta destul de fluida. Amestecul il vom turna in pahare sau in farfurii din sticla. Peste compozitie, vom distribui globurile de fructe, obtinute cu ajutorul lingurei pentru inghetata.

La sfarsit, putem decora totul cu frunzulitele de menta. Se serveste de la rece.

Pofta buna!