0728001177 [email protected]

Magneziul este un mineral folosit de catre fiecare organ al corpului, mai ales de catre inima, muschi si rinichi. Este stocat in cantitati mari in oase si organe, unde este utilizat pentru numeroase functii biologice, dar este posibil sa ai un deficit de magneziu de care sa nu stii, motiv pentru care deficitul de magneziu este considerat „invizibil”.

 

Cercetarile au arata ca magneziul se gaseste in peste 300 de enzime diferite din corp si ca are un rol important in procesul de detoxifiere, fiind esential in prevenirea degradarilor provocate de catre metalele grele, substantele chimice din mediu si alte toxine. Intrucat doar 30-40% din aportul de magneziu din alimente este asimilat in organism, suplimentele cu magneziu pot fi de mare ajutor tuturor celor care vor sa-si asigure necesarul zilnic.

 

Spre deosebire de alte minerale, magneziul este necesar in doze mari pentru ca organismul sa functioneze corespunzator: 400-420 mg pentru barbati si, respectiv, 310-320 mg in cazul femeilor.

 

  • Carcei:

Peste 70% dintre adulti sufera frecvent din cauza carceilor. Desi, de obicei, durerea dispare dupa cateva minute, aceasta este foarte puternica. Desi carceii pot fi simptomul altor conditii, deficitul de magneziu poate fi cauza acestor crampe.

 

  • Anxietate:

Anxietatea poate avea multe cauze, de la starea generala a sanatatii si pana la problemele financiare si nu numai, dar poate aparea si in urma unui deficit de magneziu.

 

  • Insomnie:

Daca iti este greu sa adormi, s-ar putea ca organismul tau sa se confrunte cu un deficit de magneziu, deoarece acest mineral este necesar pentru relaxarea sistemului nervos, astfel incat sa poata avea parte de un somn odihnitor.

 

  • Hipertensiune:

Pe langa rolul pe care il joaca in relaxarea sistemului nervos, magneziul contribuie si la relaxarea si dilatarea vaselor de sange. Asta inseamna ca un aport insuficient de magneziu poate duce la cresterea presiunii sangelui prin accentuarea ingustarii vaselor de sange.

 

  • Dureri de cap sau migrene:

Studiile au aratat ca persoanele care sufera frecvent din cauza migrenelor prezinta un nivel redus de magneziu. Totodata, cercetarile au aratat ca administrarea unui supliment cu magneziu poate reduce frecventa migrenelor in cazul persoanelor cu deficit din acest mineral, iar unele studii sugereaza ca poate oferi o mana de ajutor si femeilor care au migrene declansate de catre menstruatie.

 

  • Hiperaciditate gastrica si arsuri la stomac:

Daca hiperaciditatea gastrica sau arsurile sunt la ordinea zilei, si, mai ales, daca folosesti medicamente pentru controlul acestei conditii si nu obtii rezultatele dorite, s-ar putea ca explicatia sa fie deficitul de magneziu. Explicatia pentru acest fenomen este ca magneziul ajuta la relaxarea sfincterelor de la capetele stomacului, astfel incat alimentele sa fie digerate integral. In cazul unui deficit de magneziu, sfincterele nu functioneaza corespunzator si, drept urmare, alimentele, impreuna cu acidul, pot fi impinse inapoi spre esofag, ducand la aparitia senzatiei de arsura. Din pacate, medicamentele care blocheaza acidul pot accentua aceasta senzatie neplacuta.

 

  • Constipatie:

Constipatia este un alt semn al lipsei de magneziu in organism, tot datorita proprietatilor acestui mineral de a relaxa tractul digestiv. Cand concentratia de magneziu este redusa, intestinele se contracta mai mult decat de obicei, ceea ce impiedica eliminarea bolului fecal.

 

  • Oboseala:

Daca simti permanent o stare de oboseala, s-ar putea sa crezi ca ai o viata prea agitata, dar oboseala si nivelul redus de energie pot fi un semn al deficitului de magneziu.