0728001177 [email protected]

Metabolismul este considerat sfantul Graal al oricarei diete. Si cu cat este mai rapid, cu atat ne va ajuta sa slabim sau cel putin sa nu mai acumulam kilograme dupa kilograme. In timp ce unele persoane se pot lauda cu un metabolism de exceptie, altele, pentru a-l pune in miscare, trebuie sa transpire… la propriu.

Pe langa cele 7 reguli alimentare de aur care accelereaza metabolismul, mai avem nevoie de cateva strategii, ce au legatura cu masa slaba (tesutul muscular). Din punct de vedere metabolic, cea mai activa este masa musculara, tesut ce favorizeaza arderea caloriilor intr-un ritm mai alert.

In consecinta, cel mai bun ”truc” de stimulare a metabolismului si de reducere a masei grase, este sa ”prelucram” masa slaba.

Cum? Prin exercitii fizice.

  1. Exercitii de aerobic

Exercitiile de tip aerobic (se desfasoara in prezenta oxigenului) sunt mari consumatoare de energie. Efectuate cu regularitate (cel putin 150 de minute saptamanal), pe langa ca ard mai multe calorii, crescand frecventa cardiaca, reusesc sa intensifice viteza metabolismului. Insa conditia de baza este moderatia.

In caz contrar, excesul activitatilor aerobice (ciclism, alergare, gimnastica aerobica, etc.) ar putea chiar sa incetineasca metabolismul. La fel ca in cazul alimentatiei, atunci cand nu dispune de suficiente rezerve de energie, corpul va incerca sa diminueze metabolismul. O astfel de strategie ii va permite sa faca fata necesarului zilnic si consumului energetic suplimentar.

  1. Antrenamente cu greutati

O alta metoda de stimulare a metabolismului, consta in antrenamentele cu greutati sau de tip anaerobic (nu necesita prezenta oxigenului). Tesutul muscular, chiar si cand este inactiv, consuma mai multe calorii decat o cantitate similara de masa grasa. Iar castigand masa musculara, avem mai multe sanse sa mentinem metabolismul activ.

Daca muschii nu sunt folositi, se atrofiaza. Este modul in care corpul reactioneaza pentru evitarea risipei de energie. Evident, nu trebuie sa exageram. Nu avem nevoie de masa musculara precum body builder-ii. Ne sunt suficiente 3 antrenamente saptamanale de potentare a principalelor grupe de muschi.

  1. Programul HIIT

Programul HIIT (High-Intensity Intermittent Exercise) este o metoda de antrenament de tip cardiofitness. Acesta prevede alternarea perioadelor de antrenament anaerobic, de durata scurta si intensitate ridicata, cu perioade de antrenament aerobic, de intensitate medie-scazuta sau chiar cu perioade de repaus complet, destinate recuperarii.

Este vorba despre o forma avansata de Interval Training (antrenament pe intervale), perfecta daca nu avem suficient timp la dispozitie pentru antrenamentele lungi. Beneficiile sunt vizibile atat in privinta eliberarii de kilogramele in exces, cat si in ce priveste imbunatatirea activitatii cardiovasculare si implicit, a metabolismului.

 

Surse:

http://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-boost-your-metabolism,

http://www.nhs.uk/livewell/loseweight/pages/how-can-i-speed-up-my-metabolism.aspx,

http://www.mindbodygreen.com/0-17411/7-tips-to-naturally-boost-your-metabolism.html,

http://www.mensfitness.com/training/pro-tips/best-ways-increase-your-metabolism.