0728001177 [email protected]

Iti amintesti despre mitul care spunea sa eviti sa mananci fructele si carnea impreuna pentru ca aceasta combinatie poate cauza procese de putrefactie in corp? Este complet fals.

Se pare ca nu este nevoie sa consumi anumite alimente pentru a stimula digestia. Totusi, anumiti nutrienti pot imbunatati sau reduce biodisponibilitatea altor nutrienti. Combinatiile benefice sau nerecomandate pot fi deosebit de importante pentru persoanele cu deficit de nutrienti sau pentru vegetarieni.

In continuare, enumeram 3 combinatii de alimente pe care chiar ar trebui sa le eviti si cateva care te vor ajuta sa-si imbunatatesti starea de sanatate.

 

Combinatii de evitat:

  1. Fasole si vin rosu:

Daca urmezi o dieta vegetarian sau ai un deficit de fier, ar fi preferabil sa bei vinul rosu (sau cafeaua ori ciocolata calda) simplu(a), deoarece taninii care se gasesc in aceste bauturi impiedica absorbtia fierului in organism. Acest fenomen este accentuat in cazul surselor de fier vegetariene, cum ar fi fasolea, legumele cu frunze verzi si cerealele integrale. Nu bea vin rosu cand mananci un preparat de fasole neagra.

 

  1. Spanac si produse lactate:

Iti place sosul de spanac? Iata o veste proasta. Oxalatii sunt compusi care se combina cu calciul si ii impiedica absorbtia. Daca esti vegetarian sau o femeie aflata la menopauza sau pur si simplu vrei sa te asiguri ca asimilezi calciul corect, este bine sa eviti sa combini lactatele cu alimentele bogate in oxalati, precum spanacul, sfecla, prazul si patrunjelul. In schimb, prepara pasta de spanac cu lapte de cocos, care este de asemenea un ingredient grozav pentru supele crema, bogate in legume radacinoase si verdeturi.

 

  1. Nuci si tofu:

Daca obisnuiesti sa consumi predominant legume si verdeturi, ar fi bine sa te gandesti de doua ori inainte sa adaugi caju sau seminte de susan in preparatele prajite. Fitatii (intalniti in nuci, seminte si cereale integrale) pot bloca asimilarea fierului, aspect caruia vegetarienii ar trebui sa-i acorde atentie cand isi planifica mesele. De exemplu, tofu si alte produse din soia reprezinta o sursa de proteine convenabila, prin care vegetarienii isi pot asigura necesarul de fier.

 

Combinatii benefice:

  1. Nuci si ovaz:

Daca vrei sa detii controlul asupra greutatii corporale si a nivelului de zahar din sange, este bine sa mananci cereale integrale care contin amidon impreuna cu alimente bogate in fibre, proteine sau grasimi. Daca ai diabet/pre-diabet sau ai doar o predispozitie pentru hiperglicemie ori hipoglicemie, atunci modul in care combini carbohidratii cu grasimile si proteinele poate face diferenta in ce priveste ritmul in care carbohidratii ajung in fluxul sanguin.

Poti adauga o mana de nuci in salata de fructe sau poti manca ovaz cu unt de migdale in loc de fructe. In locul painii prajite cu gem si fructe, incearca paine prajita cu unt de arahide sau avocado si oua, pentru a incetini ritmul digestiei si a-ti controla nivelul zaharului din sange.

 

  1. Ulei de masline extravirgin si tomate:

Rosiile contin licopen, un antioxidant solubil in grasimi care poate preveni dezvoltarea tumorilor si reduce riscul de aparitie a cancerului si afectiunilor cardiovasculare. Daca torni un pic de ulei de masline extravirgin peste tomate, va ajuta la absorbtia licopenului din rosii, acesta fiind solubil in grasimi. O alta optiune este sa servesti baghete cu felii de rosii si busuioc (bruschete), in care sa adaugi ulei de masline.

 

  1. Avocado si salata verde:

Vitamina K este importanta pentru coagularea sangelui. De asemenea, sustine sanatatea inimii si a oaselor. Legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai bogate in aceasta vitamina si este recomandabil sa le combini cu grasimi sanatoase.

Vitamina K este incadrata in clasa vitaminelor solubile in grasimi, ceea ce inseamna ca nu poti absorbi vitamina K daca nu consumi un pic de grasimi, astfel incat sa se absoarba, ajungand in fluxul sanguin. Un mod usor si delicios de a asimila vitamina K este sa adaugi fructe de avocado sau ulei de avocado in salata.

 

  1. Kombu si fasole:

Kombu, un tip de alga kelp, consumat frecvent in Asia de Est, contine enzime care-ti pot fi de ajutor in combaterea gazelor intestinale produse de catre fasole. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi niste kombu cand prepari fasolea uscata. Va reduce timpul necesar pentru fierbere, precum si gazele intestinale.

 

  1. Somon si broccoli:

Beneficiile calciului sunt deja bine cunoscute: contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si imbunatateste functiile inimii, nervilor si muschilor. De asemenea, vitamina D are efecte benefice asupra sistemului nervos si poate chiar sa reduca riscul de aparitie a anumitor forme de cancer.

Vitamina D favorizeaza absorbtia calciului, deci, daca mananci produse care contin vitamina D, acest lucru te va ajuta sa asimilezi calciul din alte alimente. Asa ca este o ideea buna sa combini alimente bogate in vitamina D, cum ar fi somonul si sardinele, cu alimente bogate in calciu, cum ar fi broccoli si alte legume cu frunze verzi. In plus, combinatia este delicioasa.

 

  1. Fasole si ardei gras:

Vrei sa asimilezi fierul mai usor? Adauga niste vitamina C. Aceasta combinatie este deosebit de importanta pentru persoanele care urmeaza diete vegane, deoarece fierul din carne se asimileaza mai bine.  Stropeste spanacul sau algele kale cu niste zeama de lamaie pentru a imbunatati absorbtia fierului. Alte optiuni ar fi sa gatesti ardeii grasi cu fasole sau sa adaugi tomate peste boabele de linte.

 

Cunosti vreo reteta delicioasa care sa imbunatateasca absorbtia nutrientilor sau sa echilibreze nivelul zaharului din sange?